Знання, що змінили світ

Історія науки триває стільки ж, скільки існує рід людський. Для виживання людей були важливими не лише пошуки їжі та захисту від стихій. Ще з сивої давнини наші предки шукали, накопичували, високо цінували й прагнули зберегти знання. Крок за кроком вони розширювали свої можливості. Історія людства - це не тільки війни, захоплення територій та зміни суспільного ладу, як може здатися після вивчення шкільних підручників. Історія - це ще й дивовижні відкриття, які змінюють життя людей, винаходи, пошуки та мрії, що з часом стають реальністю.

Сьогодні навіть складно уявити, що 200 років тому паровози, які могли рухатися зі швидкістю до 50 км\год, вважалися чудом техніки. А люди, що їхали у них, переймалися, чи не зашкодить поїздка на такій великій швидкості їхньому здоров'ю. Тепер ми живемо зовсім по-іншому. Подорожі, які раніше тривали декілька років, можна здійснити за вихідні. Ми користуємося безліччю корисних винаходів, а наукові відкриття, над якими людство працювало століттями, здаються простими й очевидними.

Якщо скласти докупи всі наукові відкриття, то їх можна порівняти з велитенською спорудою, міцність і обгрунтованість якої залежить і від якісного фундаменту, і від вдалого вписування окремих блоків, і від вчасно зроблених перекриттів, і навіть від кожної маленької цеглинки, закладеної допитливою людською думкою.

В історії науки існує чимало легенд про відкриття, що сталися за волею випадку. Так, нібито Архімед відкрив перший закон гідростатики під час купання у ванні, І. Ньютон сформулював закон земного тяжіння після того, як на нього впало яблуко, а Д. Менделєєв побачив свою періодичну таблицю уві сні. Можливо, й так. Проте, якби всі вони щоденно не міркували над вирішенням наукових проблем, не проводили численні досліди в лабораторіях, навряд чи їм допоміг би щасливий випадок.

Ми хочемо продемонструвати вам книжкову виставку під назвою "Знання, що змінили світ". Усі зібрані книги містять цікаві розповіді про те, як люди відкривали для себе щось нове: незвідані землі, чужі культури, закони природи та світобудови, винаходили ліки та технічні прилади, вчилися смажити чіпси та будувати літаки. За кожним відкриттям - вчений або декілька поколінь дослідників, багато праці, помилок і несподіванок, бажання прославитися, розбагатіти, або просто допомогти близькій людині. Усі книжки містять багато ілюстрацій. А ще цікавою для вас стане часова шкала, на якій розташовані точні або приблизні дати, коли було зроблено той чи інший винахід.

Колись Архімед урочисто вигукнув: "Еврика!". У такий спосіб він сповістив світові про своє велике відкриття. Звичайно, можна по-різному виявляти емоції в подібних випадках, але, поза всяким сумнівом, незаперечним є одне: протягом стоіліть у людства було чимало підстав для такого вигуку. І кожен новий день - це нові наукові гіпотези і досягнення. І, можливо, комусь із вас, юні друзі, пощастить додати нові рядки у вічну книгу наукових відкриттів. Ми сподіваємося, що всі ці знання допоможуть вам у дорослому житті: навчать думати, спостерігати і обов'язково втілювати свої ідеї на практиці.

/Files/images/20200709_102237.jpg

/Files/images/P00709-132116[1].jpg

Кiлькiсть переглядiв: 316

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.